Wina bezalkoholowe SOMEE

Logo Somee

Metod produkcji win bezalkoholowych jest bardzo wiele. Może opisywać poszczególne metody usuwania alkoholu z wina, jednak produkcja wina bezalkoholowego nie ogranicza się wyłącznie do dealkoholizacji! Poniżej dokładny opis, jak powstają wina bezalkoholowe SOMEE.

Produkcja wina

Jakość wina zaczyna się w winnicy. Chociaż proces usuwania alkoholu jest bardzo istotny dla końcowego produktu, ważne jest pozyskanie odpowiednich winogron oraz przeprowadzenie winifikacji, tak by uzyskać wysokiej jakości tradycyjne wino.

Winogrona pozyskiwane są od producentów, z którymi podpisywane są długoterminowe umowy – dzięki nim możliwy jest wpływ na uprawę winogron w winnicach i terminy zbiorów. Jesienią wykwalifikowany personel (wspomagany przez winiarzy działających na całym świecie) dba o właściwe przeprowadzenie winifikacji – aż do uzyskania wysokiej jakości tradycyjnego wina. Po zakończeniu winifikacji, wina są przechowywane w zbiornikach ze stali nierdzewnej i opuszczają winnicę w dokładnie określonym terminie – ale dopiero po dokładnej kontroli końcowej. W ostatnich latach certyfikaty kilku niezależnych instancji kontrolnych dowiodły sukcesu zarządzania jakością. Uzyskano certyfikację IFS, SGF International i DLG.

W tym momencie warto zaznaczyć, że nie każde wino nadaje się do alkoholizacji. Na początku wdrożono specjalne systemy pilotażowe i obszerne wstępne testy produkcyjne do nakreślenie profilu wina. Proces rozpoczyna się od wyboru wina, degustacji przez ekspertów i analizy laboratoryjnej. Wina są przechowywane w zbiornikach ze stali nierdzewnej w sterylnych warunkach.

Destylacja próżniowa

Personel w liczbie aż 60 pracowników nieustannie dąży do innowacji i doskonalenia jakości. Od maja 2015 ich nowa instalacja do destylacji próżniowej (z procesem destylacji próżniowej poniżej 35 C) produkuje aromatyczne i pełne smaku wina bezalkoholowe lub o obniżonej zawartości alkoholu, a także wina musujące .

Wysoki na 17 m system został zbudowany z takich materiałów jak szkło borokrzemianowe i teflon do ochrony produktu winiarskiego przed degradacją i zapewnienia koniecznych sterylnych warunków. Wysokie ciśnienie próżniowe (50 milibarów) i temperatura ok. 33 C chroni cenne aminokwasy wina, kwas cytrynowy i związki fenolowe, jednocześnie chroniąc pierwotne aromaty. To sprawia, że ​​wina bezalkoholowe SOMEE smakują znacznie bardziej owocowo niż wina wyprodukowane przy użyciu innych technik dealkoholizacji. Pojemność systemu to około 2900 litrów dealkoholizowanego wina na godzinę. Stężenie alkoholu w gotowym produkcie ma zazwyczaj 0,2% objętości (z możliwością obniżenia do 0,02% objętości)

Dla kogo są wina bezalkoholowe SOMEE?

  • Osoby, które zwracają uwagę na spożycie kalorii
  • Kobiety w ciąży i młode matki
  • Kierowcy samochodów
  • Osoby, które nie piją z powodów religijnych
  • Każdy, kto chce cieszyć się drinkami w ciągu dnia!

Spróbuj naszych win bezalkoholowych SOMEE:



2 thoughts on “Wina bezalkoholowe SOMEE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

(0)