Metod produkcji win bezalkoholowych jest bardzo wiele. Może opisywać poszczególne metody usuwania alkoholu z wina, jednak produkcja wina bezalkoholowego nie ogranicza się wyłącznie do dealkoholizacji! Poniżej dokładny opis, jak powstają wina bezalkoholowe SOMEE.
Produkcja wina
Jakość wina zaczyna się w winnicy. Chociaż proces usuwania alkoholu jest bardzo istotny dla końcowego produktu, ważne jest pozyskanie odpowiednich winogron oraz przeprowadzenie winifikacji, tak by uzyskać wysokiej jakości tradycyjne wino.

Winogrona pozyskiwane są od producentów, z którymi podpisywane są długoterminowe umowy – dzięki nim możliwy jest wpływ na uprawę winogron w winnicach i terminy zbiorów. Jesienią wykwalifikowany personel (wspomagany przez winiarzy działających na całym świecie) dba o właściwe przeprowadzenie winifikacji – aż do uzyskania wysokiej jakości tradycyjnego wina. Po zakończeniu winifikacji, wina są przechowywane w zbiornikach ze stali nierdzewnej i opuszczają winnicę w dokładnie określonym terminie – ale dopiero po dokładnej kontroli końcowej. W ostatnich latach certyfikaty kilku niezależnych instancji kontrolnych dowiodły sukcesu zarządzania jakością. Uzyskano certyfikację IFS, SGF International i DLG.
W tym momencie warto zaznaczyć, że nie każde wino nadaje się do alkoholizacji. Na początku wdrożono specjalne systemy pilotażowe i obszerne wstępne testy produkcyjne do nakreślenie profilu wina. Proces rozpoczyna się od wyboru wina, degustacji przez ekspertów i analizy laboratoryjnej. Wina są przechowywane w zbiornikach ze stali nierdzewnej w sterylnych warunkach.
Destylacja próżniowa
Personel w liczbie aż 60 pracowników nieustannie dąży do innowacji i doskonalenia jakości. Od maja 2015 ich nowa instalacja do destylacji próżniowej (z procesem destylacji próżniowej poniżej 35 C) produkuje aromatyczne i pełne smaku wina bezalkoholowe lub o obniżonej zawartości alkoholu, a także wina musujące .

Wysoki na 17 m system został zbudowany z takich materiałów jak szkło borokrzemianowe i teflon do ochrony produktu winiarskiego przed degradacją i zapewnienia koniecznych sterylnych warunków. Wysokie ciśnienie próżniowe (50 milibarów) i temperatura ok. 33 C chroni cenne aminokwasy wina, kwas cytrynowy i związki fenolowe, jednocześnie chroniąc pierwotne aromaty. To sprawia, że wina bezalkoholowe SOMEE smakują znacznie bardziej owocowo niż wina wyprodukowane przy użyciu innych technik dealkoholizacji. Pojemność systemu to około 2900 litrów dealkoholizowanego wina na godzinę. Stężenie alkoholu w gotowym produkcie ma zazwyczaj 0,2% objętości (z możliwością obniżenia do 0,02% objętości)
Dla kogo są wina bezalkoholowe SOMEE?
- Osoby, które zwracają uwagę na spożycie kalorii
- Kobiety w ciąży i młode matki
- Kierowcy samochodów
- Osoby, które nie piją z powodów religijnych
- Każdy, kto chce cieszyć się drinkami w ciągu dnia!
Spróbuj naszych win bezalkoholowych SOMEE:
-
Somée Merlot Rosé wino bezalkoholowe39,00 zł
-
Somée Riesling wino bezalkoholowe39,00 zł
-
Somée Sauvignon Blanc wino bezalkoholowe39,00 zł
2 thoughts on “Wina bezalkoholowe SOMEE”