Usunięcie alkoholu z wina można wykonać na kilka sposobów. Do najpopularniejszych z nich należą: odparowywanie alkoholu, ekstrakcja próżniowa, odwrócona osmoza i metoda wirujących stożków. Po krótce opisujemy każdą z nich.
Odparowywanie
Najprostszym sposobem usunięcia alkoholu z wina jest odparowanie go. Jest to metoda prosta i bardzo tania, właściwie każdy z nas może tę metodę przeprowadzić we własnym domu! Wystarczy wino podgrzać do odpowiedniej temperatury, a alkohol zostanie odparowany. Minusy? Razem z alkoholem odparowujemy wszystkie związki lotne odpowiedzialne za aromaty w winie.
Ekstrakcja próżniowa
Odpowiedzią na ten problem jest zastosowanie metody ekstrakcji próżniowej. Dzięki niej wino zaczyna wrzeć już w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Alkohol zostaje zredukowany (lub całkowicie wyeliminowany) a tylko częściowo tracą na tym związki lotne (bez szkody dla tanin, flawonoidów i polifenoli). Tę metodę dealkoholizacji wykorzystuje się przy produkcji win SOMEE. Cały proces wytwarzania win opisujemy tutaj.

Odwrócona osmoza
Inną metodą jest odwrócona osmoza, która wykorzystuje częściowo przepuszczalną membranę do oddzielenia alkoholu od reszty wina. W ten sposób utracona zostaje znaczna część wody, więc końcowy produkt trzeba rozcieńczać (najczęściej moszczem winogronowym).
Wirujące stożki
Ostatnią z popularnych metod jest metoda wirujących stożków. Jest to najbardziej złożona metoda, wykorzystująca siłę odśrodkową do oddzielenia alkoholu od wina przy jednoczesnej ochronie związków aromatycznych. Metoda wirujących stożków wykorzystywana jest do produkcji naszych hiszpańskich win bezalkoholowych ZERO White i ZERO Red oraz musującego Las Costas.
-
ZERO Non Alcoholic Still White Wine38,00 zł
-
ZERO Non Alcoholic Still Red Wine43,00 zł
Nie tylko wina bezalkoholowe
Na koniec ciekawostka – powyższych metod używa się nie tylko w celu uzyskania win bezalkoholowych. Czasami w ten sposób obniża się zawartość alkoholu w tradycyjnych winach! Jeśli winogrona mają naturalnie dużo cukru, mogą dać bardzo mocne (w alkohol) wino. Czasami winiarz uznaje wysoki poziom alkoholu za niekorzystny i może go obniżyć wykorzystując metody dealkoholizacji wina.